FOI release

Financial Affairs Referrals and Signposting

Case reference FOI2026/02066

Received 28 August 2026

Published 28 September 2026

Request

Please provide the following information regarding adults who require support managing their financial affairs.

1. Does the council currently accept new referrals for any of the following:

DWP Appointeeship

Corporate Appointeeship

Property and Affairs Deputyship

Managed Account or Money Management services

2. If yes, which types of cases are accepted?

3. Are these services delivered by the council directly or by an external provider?

4. If delivered by an external provider, please provide the provider's name.

5. Where the council does not accept referrals, which organisations are social workers, care professionals, families or clients signposted to?

6. Does the council maintain a preferred, approved or signposting list of organisations providing financial affairs, appointeeship or deputyship services?

7. If yes, please provide: The organisations on the list Any website or contact details held The process for being added to the list

8. Please provide the team name and contact details responsible for:

Financial affairs referrals

Maintaining provider or signposting lists

Response

Please provide the following information regarding adults who require support managing their financial affairs.

1. Does the council currently accept new referrals for any of the following:

DWP Appointeeship

 

Answer: Yes (Corporate Only).


Corporate Appointeeship

 

Answer: Yes.


Property and Affairs Deputyship

 

Answer: Yes.


Managed Account or Money Management services

 

Answer: No.

2. If yes, which types of cases are accepted?

 

Answer: Deputyship referrals are assessed for suitability for appointment of a lay deputy on a case-by-case basis. 

3. Are these services delivered by the council directly or by an external provider?

 

Answer: Council directly in the first instance. Where a deputyship referral is not accepted, an application is made to appoint a panel deputy.

4. If delivered by an external provider, please provide the provider's name.

 

Answer: Non-Applicable.

5. Where the council does not accept referrals, which organisations are social workers, care professionals, families or clients signposted to?

 

Answer: If referral is not accepted an application is made to appoint panel deputy.


6. Does the council maintain a preferred, approved or signposting list of organisations providing financial affairs, appointeeship or deputyship services?

Answer: No - applications are made to appoint a panel deputy through the Court of Protection process.

7. If yes, please provide:

The organisations on the list
Any website or contact details held
The process for being added to the list

 

Answer: Non-Applicable.

8. Please provide the team name and contact details responsible for:

Financial affairs referrals

 

Answer: Appointee and Deputy Team, COP@herefordshire.gov.uk.


Maintaining provider or signposting lists

 

Answer: Non-Applicable.

 

Documents

There are no documents for this release.

This is Herefordshire Council's response to a freedom of information (FOI) or environmental information regulations (EIR) request.

You can browse our other responses or make a new FOI request.